söndag 8 januari 2012

Tankar..

Jag skrev igår i bloggen om tankar och tankefällor, tänkte beskriva lite mer ingående om detta nu. Detta är fakta tagit ur boken "Ingen Panik" av Per Carlbring.

Våra tankar påverkar våra känslor. Vi tänker hela tiden även om vi inte alltid är medvetna om det. Ett problem är just att många tankar är helt automatiska och svåra att medvetet styra. Ofta är det just de automatiska tankarna som utlöser och håller kvar en panikattack.

Automatiska tankar styr många av våra reaktioner. Tankarna kan vara antingen positiva, neutrala eller negativa. Ex: Jag kommer att svimma, jag kommer att dö, jag kommer att tappa kontrollen.

När man utvecklar en rädsla för panikattacker kommer ens tankar att domineras av funderingar kring fara.

Automatiska tankar är välrepeterade, de kommer lätt och spontant utan ansträngning. Oavsett hur irrationella de verkar vara när man granskar dem i efterhand, så är de mycket trovärdiga just när man är mitt uppe i den obehagliga situationen. Tankarna förknippas ofta med starka känslor och är därför svåra att förändra. Det logiska medvetandet har svårt att kontrollera dem och därför utmanar man sällan de tankarna. Men man kan faktiskt lära sig att påverka dem.
Man kan lära sig att hantera obehagliga situationer och genom att ändra sitt sätt att se på sina automatiska tankar kommer man inte tolka paniksymtomen som farliga.

Att bli uppmärksam på de automatiska tankarna är därför en viktig del i att hantera paniken. Genom att göra dessa tankar så tydliga som möjligt ökar man chansen att påverka dem och minska deras betydelse.

I boken här följer övningar där man ska hitta och analysera de tankar man har som är kopplade till sina attacker.

Att arbeta med tankarna har två mål:

Det första är att ta reda på hur troliga dina automatiska tankar är, snarare än att lära sig tänka positivt. Det andra är att se din automatiska tanke som just en av många möjliga tankar, snarare än som den absoluta sanningen.

Som ni säkert förstår är detta väldigt svåra övningar, iallafall för mig! Det känns som jag bara tänker automatiska tankar nästan. Jag har pratat med mamma om att jag tycker att jag är en väldigt negativ person, och ni som känner mig håller säkert med!? Jag börjar förstå nu att mycket av det beror på min sjukdom, att bara tänka katastroftankar som tex "tänk om hon/han dör"..."tänk om jag får en attack här", mm.  Att göra en höna av en fjäder, att alltid förstora saker och ting, att alltid göra ett problem eller sak större än vad andra personer hade gjort, är typiskta tankar för mig i min vardag.

Jag vill inte vara en negativ person, fy vad tråkigt att umgås med någon som bara tänker och pratar negativt hela tiden! Undrar hur mina vänner klarat av det?

Jag hoppas verkligen att jag har stunder där jag är ganska rolig, jag tycker själv att jag kan vara ganska rolig ibland. Finns några som skrattar åt mina skämt :)

Jag hoppas att min psykolog och terapin hjälper mig att hantera dessa automatiska tankar, så jag blir en mer positiv person.

Ja, det var lite fakta om tankar, finns mycket mer! I nästa inlägg ska jag skriva lite om olika tankefällor! Det är spännande!

Kram <3

4 kommentarer:

 1. Åh Anna, tro inte att andra uppfattar dig som negativ! Jag vet precis hur du känner, men jag tror absolut inte att det är så. När vi inte har ångest finns inte den negativiteten och när vi sitter och samtalar med någon, exempelvis, har vi inte tid att ha ångest för att vi är upptagna av samtalet.. ofta kan personer runt omkring oss inte uppfatta vår ångest alls. Känslorna är inuti och de tar inte över din utstrålning.

  Ser fram emot det där kapitlet! Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Jag förstår att det råder ett kaos inom dig med en massa tankar som du beskriver det, har själv varit med om det och det är svårt. Men det är bra att du har en psykolog som du går och pratar med. Med din viljestyrka att bli mer positiv är jag övertygad om att du kommer att klara det här. När jag ser bilder på dig tycker jag du har en härlig utstrålning som ser positiv ut...

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Hej lotta! Eftersom jag känner ett några stycken lotta,så har jag svårt att veta vem denna lotta är! Vilken lotta?
  Kram Anna

  SvaraRadera