fredag 13 januari 2012

Läkarbesök

Idag var jag hos min läkare på vårdcentralen för att undersöka min mage. Har misstänkt att jag kanske lider av IBS (Irritabel tjocktarm).

Precis som jag misstänkte så konstaterade läkaren idag att det är IBS jag lider av. Jag ska tillbaka till sjukhuset i nästa vecka och ta massa prover för att helt utesluta något annat, tex glutenallergi.

Jaha, en diagnos till tänkte jag när jag gick därifrån! Jag blev ledsen men känner ändå en lättnad att jag fått bekräftat att jag inte bara har en orolig mage (ångestmage), utan att det verkligen är något fysikt fel. Nu ska jag lära mig leva med en irritabel tarm också, hur gör jag?

Jag är helt säker på att min ångetsproblematik har utvecklat denna irritabla tarm. Oro och ångest i ca 20 årstid har påverkat min mage och med all säkerhet utvecklat denna diagnos. Är väldigt vanligt att personer med ångestproblematik får IBS. Nu får jag läsa på om detta och se om jag kan få tips och knep om matvanor och annat av personer som också har IBS och lärt sig hantera det. Det finns inget botemedel mot IBS, men det finns viss medicin som kan hjälpa mot smärtorna och kramperna man har i magen. Jag fick en sådan medicin. Får se hur den funkar!

Någon som lider av detta? Nåt knep?

8 kommentarer:

 1. Känner en som provat ett hälsokostpreparat gjort av psyllium(?)frön, som funkade ganska bra för henne. Kanske kan vara nåt? Jag tycker du är grym som bloggar om din resa, och jag tror att du gör skillnad för andra människor när du berättar så öppet om vad du går igenom. Fortsätt!

  SvaraRadera
 2. Anna psyllium frön använder man ofta i LCHF kosten. Fiberhusk är gjort av det tillexempel men har även andra recept som man använder psyllium frön. Har det hemma. =) sen har jag läst att hur man mår psykiskt påverkar irretabel tarm otroligt mycket. så så länge du fortsätter jobba med dej själv så tror jag att du kommewr bli bättre i magen också. Det hänger i hop.
  Plus att du ska notera vad du ätit när du får som mest ont i fall du kan se ett mönster i vad du inte tål.

  Puss och Kram Lina

  SvaraRadera
 3. Hej Lina!
  Ja, det ligger nåt i det du säger! Jag mådde bättre i magen under mammas lchf-period. Inte lika uppblåst, vi ska börja med lchf igen på måndag så får vi se.
  Ja IBS hänger ihop med psykiskt välmående, så jag hoppas att det blir bättre med tiden nu när jag går i terapi. Om ångesten och agorafobin släpper lite så släpper nog också en del med magen!
  Du är så klok! :)
  Saknar er!
  Många kramar och pussar till fasters prins! <3

  SvaraRadera
 4. samma här.. För mig har det varit en del saker jag inte verkar tåla, även om det inte är ren och skär allergi så gör de mig dålig. Sedan jag undviker den maten har det faktiskt varit ganska lugnt. Så tipset att skriva ner vad du äter och hur magen reagerar kan vara väldigt värdefullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tristessa.
   Jag har hört av några att det är smart att föra en typ av matdagbok ja. Får börja göra det då! Tack för tipset! Vad är det´du undviker?

   Kram Anna

   Radera
 5. neeehhmeeehh!! Fy på Ulla!! Klart ni ska köra i gång med det igen!! Bums!! =) Klart du klarar ditt mål förresten.. eller delmål eller hur man säger. stefan andersson tänker jag på. Kram

  SvaraRadera
 6. Hehe, jo vi slarvade ju lite under julen! :)
  Mamma blev lite trött på all broccoli och blomkål :)
  Jag hoppas att det går bra på Stefan....
  Tack för att du tror på mig!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Kolla här:
  http://www.internetpsykiatri.se/research/projects/ibs.html

  Det finns bra PSYKOLOGISK behandling mot IBS!

  SvaraRadera