onsdag 14 mars 2012

Jag står för allt jag skriver här!

Jag har fått många kommentarer på ett inlägg jag skrev här på bloggen för några dagar sedan.
http://www.anna-mittlivsresa.blogspot.com/2012/03/intensiv-helg.html

I inlägget nämner jag ordet negerboll, och det har tydligen upprört några stycken. För mig har bakverket alltid hetat negerboll, och det kommer alltid heta det för mig. Fram till 2006 var det det enda ordet för bakverket i Svenska Akademiens ordlistan, ordet är fortfarande med i ordlistan, men det står att man helst ska benämna bakverket med chokladboll. Jag tror inte att jag är den enda människan i Sverige som fortfarande kallar kakan för negerboll, och för mig är det inte rastisiskt laddat. Jag accepterar allas åsikter, men vill också att ni respekterar min åsikt. Är det så att vissa ord eller tankar jag skriver om här i bloggen stör er så behöver ni inte läsa bloggen! Jag tvingar ingen att läsa den! Bloggen är till för mig i första hand, sen om ni vill följa med mig på min resa får ni acceptera det jag skriver. Känner ni er illa till mods så behåll det för er själva, ni behöver inte kommetera till mig. Jag står för allt jag skriver om här, och jag ändrar inga ord bara för att ni tycker jag ska göra det! Det är min blogg och jag bestämmer vad jag skriver här! Sedan bestämmer ni om ni vill läsa eller inte!

Bruket av beteckningen negerboll i skrift har sedan början av 2000-talet minskat (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) till följd av bland annat medial uppmärksamhet kring ordets av många upplevda rasistiska laddning. Begreppet förekommer dock fortfarande i dagligt tal och i receptsamlingar.[2][3][4][5][6]
Ett konditori i Sjöbo, som kallade bakverket "negerboll", anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned på grund av att anmälaren inte personligen blev kränkt. En brasklapp lämnades dock om att namnet inte bör användas, eftersom det är "föråldrat (och lätt kan förknippas med) slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde".[7]
I Svenska Akademiens ordlista kom ordet "chokladboll" med första gången i 2006 års upplaga,[8] då tillsammans med "negerboll". I de föregående upplagorna fanns endast ordet negerboll med.[9][10] DO menar att benämningen är kränkande.[7] Delicato kallar sin version för delicatoboll.

Källa: Wikipedia

Ur: Svenska Akademiens Ordlista:
http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista/saol_pa_natet/ordlista

7 kommentarer:

 1. Sätt dig själv i en annan människas situation, föreställ dig att du var mörkhyad och blivit kallad neger eller negerboll. Tänk dig att bli bjuden på "negerboll" med ett småflin av en ljushyad och alla vänder sig om och viskar eller skrattar. Hur skulle du känna dig då??

  Varför kan du inte ändra dig och bara kalla det för chokladbollar så mår ingen dåligt!!! Så svårt kan det väl inte vara.....
  Eller bryr du dig inte om andra människors känslor?

  Jasmin

  SvaraRadera
 2. Men hallå Jasmin!
  Anna har skrivit tydligt och konkret att detta är hennes blogg, en blogg som förhoppningsvist leder till att Anna kommer att må bättre. Inget konstigt där va?
  Lägg ner detta nu en gång för alla. Anna har absolut inga som helst avsikter att nedvärdera vare sig den ena eller den andra.. Vill bara må bättre!
  Hur svårt kan det vara att bara låta saken vara?
  Om du är en fighter som flyger på fort nåt inte passar dig, så go for it! Men INTE här!!
  Finns säkert bloggar med likasinnade som du kan läsa istället. Inga hard feelings till dig, men nu räcker det!
  Ha ett gott liv/ Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Jasmin:

  Hur tänker du nu egentligen? Om jag blev mobbad för att jag hade omoderna kläder när jag gick i skolan, ska ingen människa då få klä sig modernt om det alltid får mig att tänka på min barndom? Det är ju noll logik i det du skriver.

  Du har ju din fria vilja att läsa denna blogg eller inte, men sluta för fan (om jag får ta i) att skapa en dålig stämning här inne. Det här är ANNAS resa och ANNAS tankar.

  Det känns jävligt onödigt att du ens ifrågasätter om hon inte bryr sig om andra människors känslor, genom att ställa den frågan bevisar du tydligt att du inte alls fattat vad Anna är för en person.

  SKÄMS!

  SvaraRadera
 4. Vad bra du skriver (har sneglat igenom ett par inlägg) Starkt jobbat att våga utsätta sig för sådant man tycker är obehagligt.
  Jag har själv problem i vissa sociala situationer, och blir oerhört spänd tex när man sitter ner på möte, föreläsning eller vad det nu må vara. Vissa personer kan jag inte ens sitta och äta bredvid.
  Nervösa ryckningar. Är det något du får i vissa situationer? Nyfiken bara. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för att du gillar bloggen. Jag har också svårt med mycket av det du skriver. Jag kan inte äta ute, mm. Nja, nervösa ryckningar, det beror på vad du menar, men när jag har ångest och känner ett obehag så skakar jag med mina ben...alltså när jag sitter ner! Mår ofta bättre då, eftersom hjärnan liskom tänker på att skaka på benen istället, låter flummigt, men förstår du vad jag menar? Kram

   Radera
  2. Absolut förstår jag vad du menar. Man hittar andra sätt för att försöka få bort obehagkänslan.
   Jag har utvecklat något (tror iallafall det har med nervositet/ångest att göra) som gör att jag får som ryckningar i huvud/nacke. Speciellt när jag tittar åt vänster. Höger går bra!
   Hur flummigt låter inte detta då!
   Skumt. Men detta startade i samband med att det helt enkelt blev "för mycket" med allt. Jobb, familjesituation... Hur får man dessa att sluta? Vill helst inte börja med ssri preparat pga biverkningar. Inderal är det enda jag använder, och visst hjälper det något. Tips? Råd?

   Radera
 5. Jenny:

  Neger som finns i ordet negerboll är etniskt diskriminerande.
  Om det kallades för svartboll eller brunboll skulle det inte vara något problem men neger är negativt.

  Var goda människor och visa hänsyn!
  Kalla bakverket för CHOKLADBOLL :)

  SvaraRadera