onsdag 14 december 2011

Tankar....

Igår läste jag kapitel 2 i boken "Ingen Panik", det handlar om tankar och hur man utvecklar ett paniksyndrom. Otroligt intressant. Allt handlar om att tolka tankar, alltså hur man tolkar en tanke som "ploppar upp" el kroppsliga signaler och får dom att tro att dom är farligare än vad dom egentligen är. Tex kan det börja med att du får hjärtklappning som då tolkas att du tror du håller på att få en hjärtinfarkt, vilket leder till en ond cirkel av symptom och katastroftankar av dom. Den onda cirkeln kan kan beskrivas som att man först upplever en skrämmande kroppslig reaktion, tex hjärtklappning, orolig mage, overklighetskänslor eller yrsel och reagerar på det genom att få ångest. Den oron utlöser i sin tur ytterligare reaktioner, som i sin tur ökar på ångesten som leder till katastroftankar. Då tänker man att man har fått en hjärtinfarkt, håller på att bli galen eller något annat skrämmande. Efter ett tag, när tankarna och reaktionerna har snurrat runt på det här sättet i en ond cirkel är panikattacken ett faktum!
Hela förloppet kan ta några sekunder eller minuter och man behöver inte vara medveten om de inledande reaktionerna eller tankarna som startade attacken.

Professor David Clark har presenterat en feltolkningsmodell. En ond cirkel kan se ut ungefär så här:

1. Utlösande stimuli (inre el yttre) tex overklighetskänslor
2. Upplevt hot tex "tänk om jag får en panikattack"
3. Oro/ångest tex rädd och orolig
4. Kroppsliga symptom tex skakig, hjärtklappning andnöd, orolig mage, mm
5. Feltolkning tex "Jag har en hjärtinfarkt"
6. Panikattacken ett faktum

Det är alltså hur vi feltolkar tankar och dom kroppsliga symtomen som utlöser panikattackerna! Med hjälp av KBT-terapi kan vi "lära om" att tolka signalerna, vilket gör att vi kan leva utan ångestattacker. Väldigt intressant! Eller hur???


Kram <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar