tisdag 6 december 2011

"Ingen Panik"

När jag var hos psykologen sist så bad han mig köpa en bok som heter "Ingen panik". Boken handlar om paniksyndrom och är en självhjälpsbok om hur man kan bli av med sitt paniksyndrom i 10 olika steg. Jag fick boken hem idag så jag har inte hunnit läsa så mycket ännu, men psykologen vill att vi ska arbeta med den samtidigt som jag går hos honom, vilket jag tycker låter bra! Tänk er: Självhjälpsbok och psykolog! Har man sån här tur med hjälp? Man hör så mycket att det är svårt att få hjälp idag, och det är det ju också, alltså måste jag har haft en VÄLDIG tur! Samtidigt så bad jag på mina bara knän (nästan ) hos läkaren om hjälp, för jag orkar inte leva så här längre, jag vet inget annat, har ju alltid mått såhär! Jag vet inte hur man mår när man mår bra! När man är normal! Jag tror att läkaren förstod hur jobbigt det har varit och gjorde verkligen sitt jobb när hon skickade en remiss till psyk! Det är jag tacksam för! Jag kan verkligen inte klaga på sjukvården, den har alltid ställt upp för mig!

Jag ska läsa boken och kanske kommer med tips och goda råd, om det är nån annan som mår som jag!
Jag hoppas att boken kommer hjälpa en bit på väg, det är andningsövningar i den som psykologen ville att jag skulle öva på. Hur man andas har stor betydelse för att "klara av" en panikattack, andningen är det enda sättet att förhindra dom fysiska besvären som händer i kroppen vid en panikattack säger han till mig!
Så det ska bli väldigt intressant och se hur detta går. Jag håller er uppdaterade...

Idag har jag scrappat lite fler julkort, jag och mamma har gjort ca 13 st nu, vi har nog ca 20 till att göra! Det tar tid! Men jag älskar det! Det är avkopplande och jag får annat att tänka på några timmar :)
"Det modigaste människorna är de som vågar vara rädda"
 Åsa Hanell

10 kommentarer:

 1. Boken "ingen panik" verkar vara riktigt bra! Den kan man läsa själv eller tillsammans med psykolog/psykoterapeut. Det första och viktigaste av allt är att panikånget eller ångest inte är farligt. jag tror att det är viktigt att lära känna sin kropp alltså hur den fungerar och vad som händer i kroppen. Om lägger händerna på magen och känner att du fortfarande andas så kommer du att känna att du faktiskt inte håller på att sluta andas tex. Det samma sak är det mentalt, när man tror att man håller på och bli galen så handlar det egentligen om att man tror att tankar är farliga att det skulle kunna förvandla eller göra om en, tankar är inte farliga, tankar är bara tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja boken är fantastiskt bra! Den hjälpte mig jättemycket! Det är precis som du säger att man måste veta vad som händer i kroppen och vad hur mycket man styr med tankarna! Då slutar man vara rädd, och det är först då paniken försvinner!

   Kram

   Radera
 2. Hej Anna!

  "anonym" här igen, mitt riktiga namn är Ilona.
  Jag hoppas allt är bra med dig! Själv var jag hos min psykoterapeut idag och fråga bland annat varför jag tror att jag håller på och bli galen. Då säger han att när en människa haft panikångest en gång innan och har känt att hon eller han "nästan" tappat kontrollen, gör att när man nu istället har förväntansångest så är tex jag rädd för att jag ska "tappa kontrollen". I mitt fall så handlar det väldigt mycket om att jag är rädd för att jag ska bli mina "tokiga" tankar. Min psykoterapeut säger att tankar inte är farliga men det kan istället skrämma mig så att jag blir rädd och det är ett lidande i sig. Det ska ändå gå att styra sina tankar till mer positiva och verkliga, det kan dock vara lite svårare att styra sina tankar när hjärnan efter panikångest ff är känslig, Det limbiska - sympatiska nervsystemet lugnar först ner sig efter 5 månder eller mer. Jag är mest rädd för att jag en dag bara skulle vakna och bli pedofil skitsofren börja Hallucination osv. Detta är bara tänk om och rädslor.

  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ilona!

   Jag hoppas du mår bra! Detta med att känna att man håller på att bli galen och så har jag aldrig känt. Jag får mer fysiska symtom när jag får panikattacker. Det låter väldigt obehagligt det du beskriver, när såna hemska tankar tar över. Jag hoppas verkligen att du får hjälp med hur du ska hantera dessa tankar, jag har som sagt ingen erfarenhet alls av detta. Berätta gärna för mig hur du gör och hur det utvecklar sig, vilka knep och redskap du får att jobba med!
   Kram Anna

   Radera
 3. Själv har jag inga fysiska symtom. Det är nog mest ångest/oro jag har. Vi människor är helt enkelt olika. När jag fick min första panikatack (i början av feb) kunde jag känna kroppsliga symtom i kanske 2 månader. Sen försvann dom. Jag fick också medicin för detta som jag ff tar. Jag tror att man kan hjälpa sig själv väldigt mycket om man t.ex läser en bra bok om panikångest som innehåller vetenskaplig fakta.

  Vår reaktion är en starsignal till vad vi kommer att känna inombords. När vi förändrar vår reaktion startar inte längre en kedja av känslor, utan nu noterar vi istället det vi ser och upplever utan några tankar eller känslor om det.

  En reaktion är skapad ur tanken och av reaktionen skapas en känsla. Att forma om sina reaktioner är ett arbete som först och främst sker i huvudet.

  Använd realistiska positiva och neutrala tankar

  Om reaktionen först kommer kan du omvända reaktionen genom att först reagera och sedan forma om tanken direkt efter reaktionen.

  När vi slutat tänka tankar OM olika situationer och händelser är vi fria från rädslan. Vi reagerar inte längre, nu Noterar vi bara. När man noterar en sak skapas inga känslor då tanken varken är positiv eller negativ. Känslor skapas endas av den negativa eller positiva tanken om det man upplever. Tänk OM, innehåller alltid värderingar.


  Det man gör i psykoterapi är appellera till vår cerebrala Cortex där - planerandet det logiska tänkandet o.s.v finns.. Så att vi balanserar det här känslomässiga reaktionerna med förnuf mässiga resonemang om hur verkligheten ser ut.

  Vi är rädda för saker som där det egentligen inte finns så mycket fara och hot.


  Det vi ser är inte alltid verklighet.

  man ska hjälpa pat att se verkligheten som den är INTE som man tolkar den eller tror att den är.  Kroppen talar tillbaks till dig...

  Hur vårt kroppsliga beteenden Våra kroppsliga reaktioner också Skapar och förstärker känslor,

  Det är därför man säger:

  Vi flyr inte från björnen
  för att vi är rädda,
  vi är rädda för att vi flyr


  "Move your ass and your mind will follom"
  KBT.

  Det betyder att du kan agera som om du var väldigt lugn i en situation...

  Då säger kroppen, den avblåser fara, det är ingen fara det finns inget hotfullt här.


  . Gå via kroppen för att skapa en känsla man vill ha.

  . Tänka mer realistiskt så känner man annorlunda.


  Prata gärna med din psykolog/psykoterapeut om detta
  Önskar dig all lycka

  Med vänliga hälsningar Ilona
  Vi hörs hoppas jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det hjälper mycket bara att förstå vad som händer i kroppen...

   Detta med att du ständigt är orolig och har ångest, kanske GAD (Generaliserad ångest)??

   Tack för alla tips! Jag har också läst mycket om detta och känner igen en hel del av det skriver.
   Lycka till själv!

   Kram

   Radera
 4. Hej Anna,
  Det kanske är som du säger att jag har generaliserad ångest. Min psykoteraput ska byta jobb och ännu vet jag inte riktigt hur det ska gå för mig. Just nu skulle jag verkligen behöva hjälp. Det tog mig 15 år innan jag fick träffa en psykoteraput och händer detta.

  Hur långt har du kommit med boken (ingen panik)har du tyckt att boken har hjälpt dig? Jag har precis börjat läsa boken.

  Ta hand om dig så länge,kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det låter som du lider av GAD tycker jag.
   Jag hoppas du får den hjälp du behöver!

   Jag är nästan färdig med boken! Jag tycker den har hjälpt mig massor! Jag har ju arbetat med den plus att jag har haft terapi. Men vi har utgått från boken min psykolog och jag. Det är genom övningarna i boken jag har blivit av med min panikångest (iallafall för tillfället, hoppas den håller sig borta!)

   Det är ju inte säkert att du kommer tycka att boken hjälper dig så mycket då, om du inte lider av så mycket panikångest! Det är liksom det den riktar sig mot! Men jag hoppas att den hjälper dig lika mycket som den hjälpt mig!!

   Kram

   Radera
 5. Heej!

  Jag ska fråga min psykoteraput om jag lider av GAD. Det är snäll av dig som försöker hjälp mig! Det uppskattar jag, Tack!!:)

  Jag träffa min nya teraput i går och hon verkar snäll och duktig.

  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja jag tycker du ska fråga henne det! Tack själv!!

   Kram

   Radera