onsdag 14 december 2011

Överandningstest (hyperventilering)

Idag började jag läsa kapitel 3 i boken. Kapitlet handlar om att andas rätt. Som jag nämnt tidigare så kan man styra det fysiska moment som sker i kroppen om man kan lära sig att andas "rätt". När man får en panikattack så hyperventilerar man, man överandas, man andas på ett sätt så att kroppen får mer syre än vad den gör av med. Många av de obehagliga eller skrämmande symtom du får under en panikattack kan alltså beror på att du hyperventilerar.
I boken ingår nu olika tester man måste göra för att KBT-terapin ska ha effekt och man ska bli frisk. Första övningen gjorde jag idag!

Ska nu berätta hur övningen går till:

Detta behövdes för övningen:
1 äggklocka el timer
papper o penna
en papperspåse, tex blompåse, el glasspåse

1. Ta fram papperspåsen

2. Stå upp och låt armarna och händerna hänga avslappnat efter sidan.

3. Blunda

4. Andas snabbt och djupt i 90 sek eller tills dess du känner att du inte klarar längre. Titta gärna på klockan då och då. Ta djupa andetag med munnen. Det ska gärna låta om dig som efter att du sprungit snabbt under en längre tid. Du bör ta ca 40 andetag i minuten.

5. Lägg märke till alla känslor, tankar och fysiska symtom som dyker upp. Tillåt dig att undersöka och känna symptomen som kommer. Tänk inte på något annat samtidigt.

6. När du är klar efter 90 sek så sätt dig ner och andas långsamt och lätt. Fortsätt med det tills du mår bra igen. Om det känns mycket obehagligt kan du andas i påsen. Placera då papperspåsen över din näsa och mun och försök att få så lite luft som möjligt att läcka ut genom kanterna. Andas normalt in och ut i påsen. Lägg märke till hur snabbt du kan stoppa symptomen som uppkom genom överandningen. Det beror på att du snabbt återställer
syre - och koldioxidhalten i blodet.

7. skriv ner alla känslor, förnimmelser och symtom du upplever under testet.

Hur gick testet för mig?

Jag gjorde testet i köket med mamma. Hon stod framför mig och vi började andas tillsammans, sen fortsatte jag och hon slutade överandas. Jag hyperventilerade i ca 40 sek, sen kom yrseln och med den kom paniken.....jag fick hjärtklappning, skakig i benen, kallsvettig, huvudvärk och ännu mera yrsel. Jag tog mammas hand och höll den hårt och satte mig ner på en stol och började andas djupa andetag, tog hjälp av påsen.
Efter kanske 30 sekunder började jag må ok igen, yrseln försvann men jag var fortfarande skakig och svettig samt ännu mer huvudvärk.

När man gjort klar övningen fanns 3 alternativ i boken:

1. Jag var för rädd för att göra testet!

2. Jag kände mig bara lite yr, men det kändes inte alls som när jag har en panikattack.

3. Symtomen var mycket lika de som jag upplever under en panikattack.

Det man tyckte passade in på sig själv, det stycket i boken läser man. Jag läste stycket om att symtomen var mycket lika det jag känner vid en panikattack.

Det var fruktansvärt obehagligt och skrämmande. Men jag hade mamma med mig i övningen som gav mig trygghet. Annars hade jag nog inte kunnat göra den! Jag vet vad som utlöste paniken. Det var till 100% yrseln som satte igång tankar som "jag kommer svimma"! "Jag måste ifrån detta tillstånd!"  När den tanken kom, kom också hjärtklappningen, svettningarna mm och paniken var i full gång!

Detta styrker verkligen inlägget jag gjorde tidigare idag där jag skrev om tankens kraft. Tankens feltolkning gör att jag får panikattacken!

Nu några timmar efter övningen så har jag fortfarande huvudvärk, men alla andra symtom är över. Jag sitter faktiskt här i soffan och är stolt över mig själv och att jag vågade göra övningen! Jag har verkligen bestämt mig för att inte må så här dåligt mer!

Idag tillåter jag mig att vara stolt över mig själv! Idag är jag bra! :)Så här såg jag ut idag, hehe!

2 kommentarer:

  1. Du är grym!! Jag tror på dig, vet att du klarar det här <3. Vi finns här för dig..Alltid!! Älskar dig min underbara vän!

    SvaraRadera
  2. Tack min vän! Ja,det var tufft men jag klarade det! Jag vet att du hejar på mig! Känns skönt! Älskar dig med! Kram

    SvaraRadera