torsdag 26 april 2012

Psykologbesök

Igår var det psykologbesök. Det gick väldigt bra i väntrummet igår :) Jag var väl där vid ca 13.45, toalettbesök och sedan satt jag i väntrummet i ca 5 min och läste lite ur en tidning. Min puls höjs alltid lite grann när jag kommer dit men jag börjar väl vänja mig mer och mer nu hoppas jag! Känns skönt att ha en bra erfarenhet med sig till nästa väntrumsbesök. 


Vi pratade bara om panikångest och exponeringar igår. Vi pratade om att jag inte har panikångest längre (fast jag vågar inte tro på det ännu), och att exponeringarna går väldigt bra. Jag berättade om IKEA och att jag var i hundgården med Malte. Han blev glad när jag satt och log hela tiden :) Känns bra! 


Jag tog upp mina "matfobier", eller ätstörning kan man väl också kalla det. Ingen anorexi eller bulimi men nån typ av ätstörning har jag. Mat är en ångestladdning för mig, inte jämt, inte när jag är hemma! Då kan jag äta vad som helst när som helst. Men när jag ska ut nånstans eller har möten inplanerade då äter jag inte förren jag kommer hem pga att jag inte vet hur magen reagerar! 


Tex: 
*Jag går till psykologen vanligtvis på torsdagar kl 15.30. Jag äter aldrig nånting innan jag går dit, för jag vill inte att magen ska bli ännu mer orolig än vad den redan är. Vilket betyder att jag äter först ca 17.00 den dagen! 


*Jag ska till frisören imon kl 12.00 vilket betyder att jag inte äter förren jag kommer därifrån ca 15.00 (ska blondera, klippa, färga bryn och fransar).


*När jag åker till Värmland äter jag ingenting innan jag åker och ingenting på vägen, vilket betyder att jag inte äter förren ca 16-17-tiden.


*Tandläkarbesök (Fruktansvärda besök, tanken att ligga "låst" i en stol i ca 1 h, panikångesten och agorafobins värsta fiende är tandläkaren enligt mig, fy!)


Detta är bara några exempel på hur min "matfobi" fungerar och hur ångesten tar kontroll över mig! 


Äter jag inte så har jag mer kontroll på magen känner jag, men det säger min psykolog att jag inte alls har! Jag kan ju ändå få diarréer! Jo sant, men då vet jag ju att det inte är maten det beror på, eller att jag precis har ätit nånting som gör så att magen sätts igång. 


Jag har haft det så här minst 5 år, säkert längre. Jag känner att detta är inte ok längre! Ångesten ska ju inte få styra mig mer! Då måste jag bli av med detta beteendet! Om jag lyckas bli av med detta så får jag nog mycket gratis sen, tex att jag kan äta på resturang, mm, vilket betyder att jag blir mindre hämmad och kan göra allt som "normala" människor kan utan att tänka på hur min mage ska reagera på mat/måltider. 
Förstår ni mig?


Det är fruktansvärt jobbigt detta och det styr mina dagar! Jag mår ju bättre nu som sagt men detta styr alldeles för mycket fortfarande. Jag vill inte ha det så. Jag måste bli fri från detta beteende annars blir jag nog inte riktigt fri från agorafobin eller paniksyndromet. Allt hänger ju ihop!


Min psykolog säger att jag måste matexponeras nu! Jag måste ta tag i detta, därför bestämde vi att exponeringar nu i fortsättningen ska handla om matfobin. 


Exponeringarna denna vecka blir alltså följande: 


Inför nästa psykologbesök på torsdag ska jag ha ätit 1 macka, senast kl 12.00. Jag behöver några timmar efter jag ätit för att se hur magen reagerar, därför valde jag absolut senast kl 12.00. Detta känns jättejobbigt faktiskt.


Bestämde en exponering till: 
Jag ska äta 1 macka varje morgon senast kl.10.00. Detta innebär då att på torsdag ska jag äta 1 macka kl 10.00 och 1 macka till kl.12.00. Fy! 


Känns jättejobbigt att äta macka på morgonen! En vanlig dag äter jag kanske min första macka kl 13.00. Hemska exponeringar! 


Idag kände jag att jag verkligen inte ville äta och bestämde mig för att inte äta nån macka! Mamma åt frukost och jag satt vid bordet och sa att jag inte skulle äta nån macka. 
Efter ett tag så tog jag en macka och åt upp den :) Klockan var strax innan 10.00.
Jag gjorde det ändå :) Men det var jobbigt!


Hur ska det gå imon? Jag ska ju iväg vid 12.00. Jag tror inte jag kommer få i mig nån macka imon, men jag ska göra allt jag kan för att få i mig den där mackan imon innan jag går till frissan. Önska mig lycka till!


Kram2 kommentarer: