söndag 8 juli 2012

Lucinda Bassetts bok, Befriad från ångest (2000)

Jag hittade en sida som handlar om panikångest: panikangest.dinstudio.se. Jag fastnade verkligen för den sidan, väldigt bra! Hon har också en blogg: levaharochnu.blogspot.se


Tjejen som har den sidan berättar om en bok hon läst, Befriad från ångest av Lucinda Bassett. Jag har inte själv läst boken, men ska absolut göra det! Hon har lagt ut utdrag ur boken på sidan och när jag läste vissa delar där så fick jag massa aha-upplevelser. 


Ni som känner mig, känner ni igen mig i detta:


Personlighetsdrag: personer som lider av ångest har oftast liknande personlighetsdrag, de är oftast överdrivet analyserande, oroar sig för detaljer, har svårt att släppa saker de oroar sig för och förstorar upp småsaker. De har även en förmåga att ställa höga krav på sig själva och andra, de vill ha uppskattning och vill att andra ska tycka bra om dem. De tar ut olyckor i förväg och tror alltid det värsta ska hända, dessutom reagerar de starkt för minsta problem. Viktigt för denna person är att börja lära sig att tänka annorlunda och ändra sin personlighet (L. Bassett, 2000).Att inte ha kontroll är svårt för den som lider av panikångest
Att ha kontroll är ofta viktigt för de som lider av panikångest, många undviker bland annat att flyga på grund av att de inte har kontrollen, som passagerare har man inte kontroll på flygplanet ochpå ett flygplan kan man inte heller stanna och kliva av när man vill. Fick man köra flygplanet skulle man inte tycka det vore några problem. Även att åka tåg, båt eller buss kan vara jobbigt eftersom man inte kan kontrollera situationen. Till slut blir man hämmad, man förlorar så mycket av det fina i livet som tex, att resa. En resa kan bli helt förstörd eftersom man oftast fasar sig även för hemresan (L. Bassett, 2000)."När vi är fyllda av ångest tror vi att hela världen iakttar oss, men i verkligheten är det mycket få personer som verkligen lägger märke till oss"(L. Bassett, 2000)

2 kommentarer:

 1. Det är en väldigt bra bok. Jag har den, och plockar fram den när jag mår lite dåligt. Man känner verkligen att författaren själv levt med ångest, och vet vad hon pratar om.

  Mvh,
  G
  (www.rensapavinden.blogg.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har beställt den nu, ska bli spännande att läsa den! :)

   Kram

   Radera