fredag 2 november 2012

Spända käkar?

Dom tre senaste veckorna har jag haft problem med mina tänder, jag har haft tandvärk :(

Jag var hos tandläkaren akut och han tog röntgenbilder och kollade tänderna. Han hittade ingenting och jag blev 500 kr fattigare :(

Jag försökte släppa tankarna på tandvärken eftersom jag varit där och kollat och han sa att allt var ok, men det gick inte över! Jag hade fortfarande ont!

Efter några dagar ringde jag och fick en ny akuttid nu i måndags! Fick en annan tandläkare och jag sa att jag hade ont i tandköttet. Hon kollade och såg att jag hade en inflammation i tandköttet! Hon gjorde rent från tandsten och liknande....det blödde mycket och det gjorde riktigt ont! Jag hatar att gå till tandläkaren! 
Så jag hade visst ont! Första tandläkaren hade fel! Fick återigen bevisat för mig att man MÅSTE lyssna till sin kropp och sina egna instinkter, ingen känner en så som man själv gör! 
Jag hade ont i munnen i flera dagar efteråt, och har faktiskt lite ont fortfarande, men det är mycket bättre nu. Men klart att det gör ont ett tag efter en sån behandling....

Men nu är det så här att den senaste veckan har jag haft väldigt ont i käkarna och nästan ändå upp i tinningarna, vilket ger mig huvudvärk också. Jag har liksom ont i kinderna också....
Jag fattade inte riktigt varför, trodde att det hängde ihop med min tandvärk......men så pratade min tandläkare om att man kan spänna sig i käkarna......att det är vanligt vid stress och ångestproblematik!
Jag är ju ständigt spänd i nacken men har aldrig upplevt att jag spänt mig i käkarna.....

Ni som läser bloggen och lider av ångest, kan det stämma att den psykiska och mentala "stress", ångest och oro jag känner nu gör att jag spänner mig omedvetet i käkarna? Gör ni???
8 kommentarer:

 1. Japp, jag spänner mig ofta i käkarna. Det gör väldigt ont, och är svårt att slappna av där upplever jag.

  Mvh,
  G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej G!

   Ja, jag tror jag gör det med, men nu är det nån tand som spökar ändå tyvärr! Blir ett nytt tandläkarbesök imon... :(

   Kram

   Radera
 2. Hej!

  Halkade in på din blogg av en slump och måste bara säga att jag blir imponerad av din resa att hantera panikångesten! Du är superduktig!! Jag vet hur svårt det kan vara och många orkar/vågar inte utmana den! Grattisgrattis! Lycka till med fortsättningen! Det är så faligt att bara undvika och undvika fast det känns skönt i stunden....

  Och ja förresten, jag kan också få ont i käkarna när jag är spänd och i "tungroten" till och med. Fast det är länge sedan nu för jag är mindre spänd nuförtiden ;) Brukar bryta den onda cirkeln med ont och spänningar med typ alvedon.
  Bra att du lyssnade till dig själv och gick till en ny tandläkare.
  kram från Fia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fia!
   Tack för dom fina orden om min resa. Det är verkligen tufft och det låter som du också har erfarenhet av ångest?
   Ja det verkar som det är vanligt vid ångestproblematik, detta med spända käkar.
   Jag var hos tandläkaren igen idag och jag fick konstaterat att det är lite problem med en tand, så nu får vi se vad händer. Blir nog några besök till dit tyvärr!

   Kram

   Radera
 3. Nä jag har inga problem med ångest själv direkt men jag har vänner som har/ har haft det. Men livet har lärt mig att det enda som hjälper är att kämpa på och rätt vad det är så är det inte längre en kamp utan helt naturligt, det som förr var så svårt... Och du är verkligen i processen med att kämpa...
  Lycka till med tandläkarna, inte roligt på nåt sätt! kram till dig
  /Fia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fia!

   Skönt för dig att du inte har dessa problem, det är inte roligt.

   Tack för att du läser bloggen

   Kram

   Radera
 4. Hej!

  Nu var det ju ett tag sedan du skrev detta inlägget och har kanske fått bukt med problemet. Skriver ändå några rader. Jag har samma problem och har haft det i flera år. Värk i tänderna och muskler ständigt spänner. Min bettfysiolog sa att käkmuskeln ska användas 10-15 ggr/dag. Mina muskler arbetar 10-15 h/dag.
  Bettskena är ett alternativ som du kan skaffa för natten. Man måste tänka på sin hållning. Sitter man man mycket ska man tänka på att sitta rätt. Finn en övning där man spänner upp munnen med tummen och pekfingret. Håll 15 sek, upprepa 3 ggr. När du släpper käken så blir det lättare att slappna av i munnen. Men lite samma som du så fick jag ingen hjälp på folktandvården. Dom kan inte detta problemet riktigt. Om du fortfarande har kvar problemen så råder jag dej att uppsöka en bettfysiolog.
  Du var/är i alla fall inte ensam med problemet.
  Kram Jenny-Livets alla öden och missöden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny

   Tack för alla tips, ska iväg och skaffa mig en bettskena. Får se om det blir bättre sen. Tack!

   Kram

   Radera