måndag 10 februari 2014

Panikattack

Jag har haft en hemsk panikattack! Det var för ca 2 veckor sedan uppe hos pojkvännen. Jag hade mått dåligt några dagar innan med mycket tankar och en del ångest (tryck över bröstet). Jag vill inte gå in på vad för tankar, känns väldigt privat, men en del oro och tankar över framtiden, mm. 
Det är inte lätt att efter många år som singel och som sjuk helt plötsligt leva i ett seriöst förhållande med allt vad det innebär, och att dessutom träffa någon som har barn är en väldig omställning och inte så lätt att förhålla sig till. M har helt fantastiska barn och dom verkar gilla mig mycket, så allt har verkligen gått problemfritt när det gäller hans barn vilket känns väldigt skönt och bra. Men jag har liksom lite svårt att vänja mig vid att man ska ta hänsyn till andra och koncentrera och lägga fokus på andra än sig själv. Tyvärr så blir man väldigt egoistisk när man lider av min diagnos. Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag har blivit väldigt självcentrerad och egoistisk under mina år som sjuk och det är tufft när man ska kontrollera allt och alla för att slippa sin ångest och panik. Så för mig är det lite svårt att släppa mitt fokus och min kontroll och bara ge mig hän och leva i nuet med M och hans barn. Jag övar på det och försöker så gott jag kan, men ibland klarar jag det inte och behöver vara för mig själv. M är helt fantastisk vid såna tillfällen, han ger mig alltid det jag behöver, som tid för mig själv tex. Jag trodde aldrig att jag skulle träffa någon som förstår och accepterar mig och min diagnos så som han gör. 

Jag bestämmer mig ofta för att inte följa med M och barnen på olika grejer, jag känner inte riktigt att jag klarar av det ännu, men det kommer väl antar jag. Det finns ju fortfarande mycket saker som jag inte gör med M själv nu ens. Han får ofta åka ut själv och handla eller göra annat. Det är tråkigt, men det är så det är tyvärr. Det tar tid för mig att bli trygg med en ny person och det är bara tiden som kan avgöra när jag känner mig mogen. Vi har pratat om att gå på bio snart, och det är ska väl gå bra tror jag. Vi har snart varit ihop i 4 månader så det är väl dags för ett biobesök snart ;)

Jaja, åter till panikattacken då. Jo som sagt, jag hade mått dåligt några dagar och M hade ju självklart märkt det, så när vi gick och lade oss en kväll så frågade han var det var, och vi började prata och diskutera mina tankar och känslor. Vi var lite oense (vi har aldrig bråkat eller varit oense innan) och jag kände att trycket över bröstet bara blev värre och värre. Efter att vi pratat ca 20 min så eskalerade trycket över bröstet och jag kände att det blev svårare att andas och nu var paniken igång. Jag började hyperventilera och andningen gick ju ännu mer trögt pga det. Jag fick sån fruktansvärd värk i bröstet, det gjorde ont att andas och jag blev ännu räddare och jag började gråta hysteriskt. Jag satte mig upp i sängen och försökte få luft men det var svårt. Jag hade panik och vid detta läget var M rädd och visste inte riktigt vad han skulle göra. Han har berättat efteråt att han inte riktigt fick nån kontakt med mig när det var som värst och det skrämde ju honom naturligtvis, vilket jag kan förstå. Men i det läget när paniken är som värst så kämpar man bara för att överleva, det finns liksom inte någon annan som räknas i det läget (låter hemskt jag vet, men det finns ingen kraft till att tänka på nåt annat än sig själv och försöka stå ut med paniken). 
Efter ett litet tag så lugnade det sig lite och jag slutade gråta, jag bad M hämta vatten till mig för jag var så torr i munnen och började må illa. Jag drack lite och lade mig ner igen och trodde att den var på väg att klinga av, den hade då varat ca 30 min. M kramade mig och det blev tyst och jag kände att han var på väg att somna, då satte det igång igen. Antagligen pga tystnaden och att han nästan somnade, kände mig ensam. Då kom illamåendet och magknipen. Då var det dags att stå emot magknipen, lärt mig genom min KBT att man egentligen inte alls är nödig utan bara magens sätt att reagera. Det är inte ok att gå på toa då! Jag ska vara i paniken, inte låta den vinna, vilket innebär att jag inte ska ge efter och sätta mig på toa.  Det var illamåendet som satte igång oron i magen, det vet jag ju. Det har jag lärt mig! Illamående och yrsel är min värsta paniktrigger. Jag låg där och intalade mig själv att det bara är panik, inget annat. Det är bara panik i magen, du behöver inte gå på toa, mm. Så svårt att ligga och tänka så när man bara vill ge med sig och "skita" ut ångesten. Ni som har samma symtom som jag har när ni får en attack, ni fattar vad jag menar va? 

Jag har ju alltid trott att en panikattack varat max 10 min. För mig har det alltid varit så, för när jag fått panik, med tex yrsel, svimningskänslor, mm så har jag ju alltid varit tvungen att gå på toa för då kommer diarrén och efter det så är paniken över.  Det är enligt min psykolog att inte vara i paniken, att inte bearbeta den utan att man ger sig hän och avbryter den (man flyr), man kämpar inte. 
Nu när jag inte ger mig hän, när jag inte flyr från den utan är i den så varar attackerna upp till 1h oftast. Så ja, visst är det skillnad på att fly från den eller kämpa emot den. 
Och självklart så var det ju så att efter paniken så behövde jag ju inte alls gå på toa! Det visste jag, det har jag lärt mig nu, och jag är glad och stolt att jag faktiskt kan och vågar stå emot nu när magen kniper som värst. 

Som sagt, attacken varade ca 1 h och efter det så var jag helt slut!! Jag somnade fort och på morgonen när M skulle gå till jobbet så hade jag ont i hela kroppen, varenda muskel värkte. Trycket över bröstet var kvar och jag var väldigt ledsen, jag grät en del dagen efter också. Men jag och M pratade om det och han var glad att han fick uppleva min panik, nu vet han hur jag har det och det blev lättare för honom att förstå vad som händer med mig när jag mår som värst. Det var en av mina absolut värsta panikattacker. Den värken över bröstet, när det gjorde ont att andas var ju helt fruktansvärt. Det är nu dom senaste panikattackerna jag har fått det trycket över bröstet, aldrig haft det som symtom innan. 

Jag pratade med min psykolog om det och frågade honom varför jag fått nya symtom. Jag hade en teori om att eftersom jag genom KBT:n tränat bort rädslan för yrsel och illamåendet som är min värsta trigger, så har hjärnan hittat nåt annat symtom att "triggas" av. Han höll inte riktigt med om den teorin för dom har en term eller vad han nu kallade det inom psykologin som mer menar på att dom panikattackerna som sätter sig i magen (diarré) är (svårt att formulera för jag minns inte ordagrant vad han sa, men ska försöka) oförklarliga, att man inte vet vad det beror på att man får en panikattack, man kanske inte ens fattar att man har panikattack eller att man lider av en ångestsjukdom överhuvudtaget, medans dom sätter sig över bröstet är mer hanterbara och mer logiska, för där vet du oftast att det är panikattacker, du är medveten om att du har en ångestdiagnos och vet att ångesten ofta ger symtom såsom muskelspänningar (tryck) i bröstet. Låter flummigt, men kan inte förklara det bättre eftersom jag inte minns ordagrant vad han sa. Men ni som gått i terapi, har ni också hört detta? Känner ni igen er? Jag tycker det låter väldigt logiskt det min psykolog säger, och i mitt fall verkar det stämma. Han menar på att det är mycket "bättre" att få panikattacker som ger tryck över bröstet än dom attackerna som sätter sig magen, för attackerna i bröstet är mer logiska än dom i magen. Låter det väldigt flummigt och konstigt? ;)
Vore intressant att höra era åsikter runt detta! Kommentera gärna bloggen ni som har erfarenhet av panikångest, terapi och KBT. 


21 kommentarer:

 1. SÅDÄR får jag oxå, att det sätter sig i magen utöver yrsel, illamående o muskelvärk... Skitskumt tycker jag, men nu när jag läste ditt så känner jag SÅ väl igen mig. Problemet jag har efter en gammal förlossningsskada är att jag kan inte hålla mig utan måste gå på toa så jag kan liksom inte vara kvar i den:-S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nä det förstår jag då att du inte kan :(
   Tack för att du läser bloggen. Många kramar Anna

   Radera
 2. Å vad jag känner igen själva panikattacken! Däremot har jag aldrig lärt mig att hantera dom på det viset. Jag har nog aldrig fått lära mig av nån annan hur jag ska göra överhuvudtaget tyvärr, så jag vet inte alls om det skulle funka på mig. Jag brukar ha nånslags mindfulnessliknande metod istället som jag hittat själv och det funkar väldigt bra för mig.
  Sen tänker jag på när du skriver om att din pojkvän får åka och handla själv osv, och att du är självcentrerad. Kanske du ska släppa de tankarna, dvs släppa kravet på att en dag klara dom där sakerna.
  Jag tror att alla såna krav på framtiden som dessutom gör att man mår dåligt av själva strävandet, förvärrar det hela. Det är min teori.
  Men sen är det så att man lär sig olika tekniker. KBT är tyvärr något som inte riktigt funkar för mig, men det gör den för dig och för många andra så håll i den kunskap du lärt dig där!
  Usch vilken svammelkommentar, när jag egentligen bara ville säga att jag känner igen mig :-D
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marielle

   Inte alls flummig kommentar. Förstår dig precis....
   Jag har faktiskt varit ute ett par gånger nu med pojkvännen. Det har gått bra, men jag är alltid orolig innan. Blir ju så innan man är tillräckligt trygg med en ny person.
   Kram

   Radera
 3. Jag känner också igen mig. inte i värken i bröstet, utan i magen. Har haft 2 stora attacker som kommit plötsligt på natten båda gångerna, då jag gått upp för att kissa och så har jag börjat toksvettas så det rinner om mig, hjärtklappning, illamående och så diarre till slut. Jag har trott att jag hållit på att bli magsjuk för det har precis kännt så, men nu har jag ju fattat att det inte varit så utan en ångestattack. har också känts tungt att andas. Jag har krypit till sängen igen och det hela har gått över på 10 min. Men det har varit fruktansvärt obehagligt! Jag är diagnostiserad med GAD och äter Venlafaxin som jag upplever funkar bra ändå. Mkt mindre generell ångest om dagarna och jag funkar bättre i mitt jobb och i min vardag med min familj. Äter du ngn medicin??

  Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda

   Förlåt för mitt sena svar :(
   Såna panikattacker som du haft på nätterna har jag haft många gånger. Man tror verkligen att man håller på att bli magsjuk, men nu fattar man ju att det bara är panikångest. Men innan jag fick min diagnos fattade jag ju inte det ;(

   Jag äter inte nån medicin längre, jag slutade med den när jag gjorde mina exponeringar. Innan åt jag Citalopram. Jag tycker jag mår precis som innan jag åt den, den tar ju inte bort panikattackerna, det är bara kbt övningarna som gör att man blir fri från dom. Så jag tycker jag klarar mig bra utan dom,jag fick såna biverkningar att jag inte kan äta den längre. Jag har en behovsmedicin ifall ångesten blir för svår. Jag tycker jag klarar mig ganska bra på den....
   Kram Anna

   Radera
 4. Det blir alltid 1-3 toalett besök innan möte med kurator.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här :(
   Man vänjer sig aldrig vid att gå till psykologen
   Kram

   Radera
 5. Jag känner helt klart igen mig med magen. För mig börjar det som en negativ rysning som går från hjärnan, ner i magen och gör mig akut nödig. Jag lider även av IBS så KAN jag gå på toa så gör jag det! Att känna sig skitnödig är ju en stress i sig.. jag tänkte på din relation, ta det i din takt och på dina villkor. Visst det kan verka egoistiskt, men all press är jobbig med agorafobi. Bättre att ta det lugnt, om han är en bra kille så accepterar han utan att döma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Jag har också IBS, och när man får IBS-kramp så måste man ju gå på toa. Men när jag får panikattack så är det ju egentligen IBS:en som spökar för mig, utan vanliga "ångestknip" och dom kan man styra över. Men när jag får en IBS kramp så är det nåt helt annat, det går inte att styra över. Men kommer ju oftast i samband med nåt man ätit och inte tål.

   Ja, när det gäller min kille så är han helt fantastisk, han pressar mig aldrig. Och nu har vi gjort lite saker tillsammans. Jag har varoit och handlat med honom några gånger, det har gått bra. Men är alltid orolig innan jag ska åka iväg med honom, men det är ju bara att fortsätta öva ;)

   Kram

   Radera
  2. Men när jag får en panikattack är det ju egentligen INTE IBS:en som spökar för mig ska det stå där uppe :)

   Radera
 6. Hej!
  Välkommen till min nya blogg om du vill! J och ifall andra vill också förstås!

  SvaraRadera
 7. Vet inte om mitt förra inlägg funkade så jag skriver ett till för säkerhetsskull ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var bara jag som var så långsam med svaret :(

   Radera
 8. Hej! hittade din blogg efter att ha googlat lite på panikattacker... hade nämligen en panikattack för en liten stund sen... det har hänt några gånger nu på senaste tiden, men den här gången var den nog starkare. Känner igen mig precis hur du beskriver det, visste inte ens att det fanns folk som har samma symptom som jag. Har ju alltid läst om folk som får tryck över bröstet, andnöd osv, vilket jag inte riktigt kan känna igen. Istället får jag en känsla av att jag tappar kontroll över min kropp, tappar nästan känseln, blir alldeles darrig, svag och kallsvettig och så sjukt illamående :( idag fick jag också kramp i magen, trodde verkligen att jag skulle få diarré. Har aldrig riktigt fått den typen av symtom förut utan det har mest varit illamåendet... men det gick över efter ett tag. Men usch vad obehagligt det var, kunde inte stå upp. kunde bara sitta ner och försöka fokusera på att andas, och då började det kännas bättre... Första gångerna detta hände var jag kanske 13 år eller nåt och då fattade jag inte ens vad det var, men nu vet jag eftersom det är exakt samma symptom som återkommer när jag får en sån här attack. Det är så svårt att beskriva, det känns inte som att jag ska dö men det känns verkligen som att jag förlorar kontrollen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det är fruktansvärt med panikattacker. jag hoppa verkligen att du mår bättre snart. Kram Anna

   Radera
 9. Starkt inlägg! Jag har nästan aldrig varit med om att en panikattack varar bara i 10 minuter, för mig är det alltid minst 30 minuter men nu har det ökat.
  Härom dagen så avlöste de varandra under hela dagen och det är riktigt vidrigt!
  Inget jag önskar min värsta fiende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Nä det gör man verkligen inte. Jag hoppas att du mår bättre nu...

   Kram

   Radera
 10. Hittade precis till din blogg när jag googlade kring panikångest. Jag har varit väldigt sjuk (nära på att dö) men har ingen diagnos. Efter det började jag få panikångest och ångest bara.
  När jag har stark ångest eller panikångest så har jag svårt att svälja (känns som när man sprungit och får ont i halsen), svettiga handflator och fötter, yrsel samt rädd för att tappa kontrollen. Detta har nu utvecklats till agorafobi men får som tur är hjälp med KBT om ca 1 vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Vad roligt att du hittade bloggen! Jag förstår dig precis, jag har också varit jättesjuk och isolerad länge ;( Jag hoppas att du mår bättre nu! Jag förstår om du varit väldigt sjuk att du har fått panikångest efter det, du har gått igenom ett trauma och kroppen och hjärnan reagerar på det och du utvecklar ett paniksyndrom tyvärr. Jag hoppas att KBT-terapin kommer att hjälpa dig! KBT räddade mitt liv! Berätta gärna hur det går för dig! Du får gärna maila mig om du vill vara lite mer privat, annizen_80@hotmail.com
   Många kramar Anna

   Radera