fredag 8 mars 2013

Skam

Jag har tänkt en del på detta med skam och skuld personer känner inför sina olika diagnoser.

Jag får många mail från personer som läser min blogg. Dom skriver att dom tycker jag är modig och stark som vågar prata så öppet om min psykiska ohälsa. "Vaddå? tänker jag oftast då?"  Jag tänker inte riktigt på det som säkert många andra gör. Jag har aldrig direkt varit skamsen för min diagnos och min psykiska ohälsa. Men jag kan absolut förstå att dom känner så, att dom känner skam inför andra för att man inte är "normal". 

Jag har alltid pratat öppet inför familj, vänner, chefer, mfl om att jag inte mått bra. Jag har ju aldrig kunnat förklara riktigt eftersom jag inte själv vetat vad jag lidit av, men jag har berättat för dom att jag är väldigt beroende av trygghet, mm. Jag har känt mig tryggare ju mer jag har berättat om det, det har gjort mig säkrare och gjort att jag har kunnat hantera och kontrollera min ångest lite bättre än om jag valt att inte berätta för dom. Men såklart så är vi alla olika och som sagt så förstår jag om andra väljer att inte berätta om sin psykiska ohälsa för någon.

Men jag tycker det är så viktigt att INTE skämmas för detta! Det är inte vårat fel att vi lider av ångestproblematik, fobier, vestibulit eller vad det nu än kan vara man lider av. Vi måste sluta känna skam och skuld för något vi inte kunnat påverka! Eller hur?? Varför är det så skamfyllt att lida av tex psykisk ohälsa? Jag blir så ledsen när jag tänker på det. Det känns som att vi som lider av detta har tillräckligt att kämpa med ändå, ska vi nu också behöva kämpa med skam och skuld inför hur andra personer eller samhället ser på oss? Känns inte riktigt rättvist faktiskt. 

Jag kämpar med skuldkänslor varje dag! Skuld jag känner gentemot mina föräldrar, vänner, mm. Hur beroende jag är utav dom, hur mycket jag tycker att jag förstör deras liv pga min sjukdom (speciellt mina föräldrar). Så jag orkar faktiskt inte med mer skuld än den jag redan har, så NÄ jag skäms inte för mina diagnoser!! Det ska inte ni heller göra!!!

Sluta skämmas genast!! Vi har lika stort värde som alla andra!! 

Kärlek till alla er som är som mig <3

5 kommentarer:

 1. Ja jag håller egentligen också med. Och kanske jag inte skäms, men jag är rädd för omvärldens åsikter tror jag. Rädd för vilka konsekvenser det kan få för mig.
  Du är en modig och stark kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag förstår absolut vad du känner, men vi ska ju inte behöva känna så! Eller hur?

   Tack, det är du med! :)

   Kram

   Radera
 2. Vi ska inte bry om oss vad andra tycker, vi behöver inte deras bekräftelse, vi behöver bekräfta oss själva, bygga upp en självkänsla, ett självförtroende & lita på oss själva.

  Jag känner inte skuld till någon för det är inte mitt fel att jag blivit sjuk men jag jobbar aktivt med att bli frisk för att sedan kunna hjälpa de som hjälpt mig. Alla som någongång ringt eller bara skickat en tanke på sms är värld massor men det är inte dem som gör mig, utan jag måste forma & göra mig själv.

  // GladaTanten
  http://gladatanten.bloggo.nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Glada tanten

   Jag håller helt med, men tyvärr är det nog så att vi bryr oss för mycket om vad andra tänker och tycker ;(

   Tur att vi har våra vänner och våran familj som stöttar oss. Ingen lätt resa vi gör precis ;(

   Ska kolla in din blogg :)

   Kram Anna

   Radera